Ciasteczka bezowe

Dzień dobry w sobotę:)
Dzis jest dzień ciasteczek bezowych, poniżej, w wielkiej tajemnicy, podsyłamy Wam przepis 😉
Smacznego!

20131115-205618.jpg

Składniki:
1 łyżka mąki
1 szklanka suszonej żurawiny
1 łyżka cukru pudru
60 g płatków migdałowych
3 białka
1/2 szklanki cukru

Zaczynamy od płatków migdałowych prażąc je na patelni (bez tłuszczu) i odstawiając do ostygnięcia. Ubijamy białka jajek dodając cukier i mąkę. Kiedy całość zgęstnieje dodajemy żurawinę i płatki migdałowe cały czas mieszając.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakladamy na nią łyżeczką nasze przyszłe bezy (pamiętajcie o 3 cm odstępach!).
Wstawiamy na 30 minut do nagrzanego piekarnika (140st). Zmniejszamy temperaturę do 100 st. i pozostawiamy na kolejne 30 minut.
Wyciągamy nasze bezy, układamy na ładnym talerzu lub tacy i gotowe:)

Pozdrawiam
A.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.