Pierniczkowe gwiazdki i serduszka

Dziś przepis na świąteczne ciasteczka piernikowe, bo Mikołajki tuż, tuż, a pudełeczko ciasteczek to idealny przepis na miły prezent:)

Składniki (wystarczy na ok. 100 sztuk):

600 g mąki
300 g miodu
pół szklanki cukru pudru
100 g masła
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
60 g przyprawy do piernika
1 łyżka kakao

Podgrzewamy miód i mieszamy z pozostałymi składnikami, wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie jednolite. Uruchamiamy piekarnik aby nagrzał się do 180ºC kiedy skończymy. Wałkujemy (podsypując mąką) na grubość około 4 mm, aby były miękkie po upieczeniu. Wykrawamy pierniczki w różnych kształtach, na święta polecam zimowe kształty takie jak gwiazdki, choineczki, serduszka i renifery:)

Pieczemy około 8 – 10 minut w temperaturze 180ºC. Po wyciągnięciu możemy lukrować lub polać czekoladą.

Pamiętajcie, że pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (musicie je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują, więc można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.

20131130-130541.jpg

Smacznego,
A.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.