W związku z tym, że wczoraj robiłam bezę Pavlova zostały mi żółtka na ktore niespecjalnie miałam pomysł. Z pomocą przyszedł mi google: „zostały mi żółtka, przepisy” – poerwsza pozycja: „creme brulee” 😉 Poniżej zamieszczam Wam przepis (ze strony: http://kotlet.tv/creme-brulee-pyszny/), efekty na zdjęciach poniżej:)
Składniki:
Creme brulee pyszny krok po kroku
czas: 50 minut
liczba porcji: ok. 7 deserów
Składniki:
150 g żółtek tj. ok 8 szt.
100 ml mleka
280 ml śmietanki kremówki 36%
45-50 g cukru
1 laska wanilii
Przepis:
Mleko, śmietankę, żółtka, cukier i ziarenka wyjęte z laski wanilii wrzucam do miski. Delikatnie mieszam trzepaczką do połączenia składników. Nie ucieram, nie napuszam, nie miksuję. Tylko chwilę mieszam trzepaczką.
Nalewam do foremek, u mnie to foremki ok. 10-12 cm średnicy niskie ramekiny. Napełniam, ustawiam na blaszce i na blachę wlewam wodę tak by sięgała do połowy foremek. Wsuwam do nagrzanego do 110C piekarnika i piekę ok. 40-45 minut aż poruszany deser będzie stabilny.
Po przestudzeniu posypuję na każdy deser łyżeczkę cukru i palnikiem ten cukier karmelizuję aż się rozleje na deserze. Uwaga bo miseczki będą przez chwile gorące, jak ostygną to podaję. Te skorupki robię chwilę przed podaniem. Smacznego.