Beza Pavlova

Przy okazji wrzucania Wam przepisu na creme brulee pochwaliłam się przygotowaniem bezy Pavlova:) Dziś dzielę się z Wami przepisem i życzę smacznego (jestem przekonana, że wyjdzie Wam doskonała).

SKŁADNIKI

5 białek 

250 g drobnego cukru

2 łyżeczki soku z cytryny

KREM MASCARPONE

125 g mascarpone, zimnego

1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%

OWOCE 

mrożone maliny

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 105 stopni C. Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim okręgi (najłatwiej od miski).

Białka ubić na pianę, stopniowo dodając cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo ubijając.Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Na koniec dodajemy sok z cytryny.

Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowany okrąg na papierze do pieczenia lub silikonowej podkładce. Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut w 105 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez min. 2,5godziny.

ps. Niska temperatura pieczenia zapewni suchą bezę i zachowa jej jasny kolor.

KREM MASCARPONE:

Do misy miksera włożyć mascarpone, cukier wanilinowy oraz śmietankę i ubijać przez około 1 minutę, do czasu aż masa zesztywnieje. Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem, do tego czasu trzymać go w lodówce.

Na krem wyłożyć owoce, najlepiej jeszcze zmrożone, deser jest wtedy bardziej orzeźwiający:) 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.