Dziś przetestowany przeze mnie przepis na sernik light, w dodatku bez pieczenia i czasochłonnego gotowania!
Serdecznie Wam polecam, bo to pyszny, ekspresowy deser:)
Składniki na spód:
biszkopty podłużne lub okrągłe
Biszkopty ułożyć na spodzie dużej płaskiej salaterki.
Masa serowa:
760 g waniliowego serka homogenizowanego, schłodzonego
100 ml śmietany 30%, schłodzonej
4 łyżki cukru pudru
28 g żelatyny w proszku (7 łyżeczek)
Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek w dwóch turach, cały czas miksując, do połączenia. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 3 – 4 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.
Na biszkoptach w salaterce wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia.