Kruche ciasteczka

Kochane,

bardzo często odmawiamy sobie słodkości, bo tuczą, są niezdrowe i ciężko się od nich oderwać. Jest jednak kilka nawyków, które pozwolą nam na słodki deser co jakiś czas, jeśli z nich zrezygnujemy:) Słodzicie herbatę lub kawę? Słodzone napoje gazowane towarzyszą Wam przez cały dzień? Pijecie smakowe wody? Nie wyobrażacie sobie kanapki lub sałatki bez majonezu? Uwierzcie mi, że wszystko można zastąpić niskokalorycznymi odpowiednikami. Postaram się Wam udowodnić, że nie trzeba rezygnować ze słodyczy, wystarczy tylko mądrze wybierać!

Łyżeczka cukru to  24 kcal vs słodzik 0,1 kcal (słodkością odpowiada 1,5 łyżeczki cukru)

Szklanka coli to 63 kcal vs szklanka Coca-Cola Light 0,5 kcal

Szklanka wody o smaku cytrynowym to 20 kcal vs szklanka wody z sokiem z cytryny to 2 kcal ( dodatkowo dostarczamy organizmowi witaminę C działającą zbawiennie na nasz układ odpornościowy i cerę)

Łyżeczka majonezu to 105 kcal vs łyżeczka jogurtu naturalnego 0,1% to 5 kcal

Skoro zamieniłyście już kilka podstępnych bombek kalorycznych na te zdecydowanie bardziej przyjazne naszym bioderkom, przedstawiam poniżej przepis na pyszniutkie ciasteczka kruche:

Potrzebne składniki (na 2 blachy ciasteczek):

zdjęcie 2

  • 150 g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 130 g masła
  • 50 g brązowego cukru / cukru pudru

 

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło (najlepiej pokrojone na kilka kawałków co ułatwia ugniatanie), rozcieramy całość aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Stopniowo mieszamy z cukrem, dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i na godzinę wkładamy do lodówki.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C uprzednio wykładając blachę papierem do pieczenia (ja wolę jednak folię aluminiową).

Wyciągamy nasze ciasto, wałkujemy na grubość ok.6 mm (warto blat podsypać mąką, żeby ciasto nie przywierało). No i teraz moje drogie najfajniejsze: wycinamy dowolne kształty  i układamy je na blasze (pamiętajcie o zachowaniu niewielkich odstępów, aby ciasteczka nie przyklejały się do siebie). Ja dziś troszkę na przekór zrobiłam ciasteczka bez użycia foremek doskonale niedoskonałe 🙂

11

Pieczemy w temperaturze 180°C na środkowej półce przez ok. 15 minut (aż ciasteczka się przyrumienią). Wyciągamy blachę z piekarnika, czekamy aż ciasteczka trochę ostygną, choć pachną tak kusząco, że pewnie ciężko będzie się Wam powstrzymać… zdjęcie 1zdjęcie 4

Ciasteczka możemy posypać cukrem pudrem, podawać z konfiturą malinową lub polewą czekoladową.

Smacznego:)

A.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.